Galileo

Hoe schrijf je samen?

Samen een groepswerk afleveren of een paper schrijven kan soms heel uitdagend zijn. Iedereen heeft zijn of haar eigen stijl en ideeën. Toch moet het eindproduct coherent en consistent zijn. In papers mogen er geen stijlbreuken optreden en redeneringen moeten doorheen de tekst gemakkelijk te volgen zijn. In groepswerken moet het overzicht behouden blijven en moet iedereen zich aan dezelfde lay-out houden. Aan de andere kant kan je moeilijk de hele tekst samen schrijven of een herbarium tezamen opstellen. Dat zou enorm veel tijd in beslag nemen. Hoe moet het dan wel? Er zijn twee manieren om een coherent groepswerk te maken: de tandemmethode en de redactiemethode.
Het grootste paradox bij een groepswerk is dat je niet alles met de hele groep kan schrijven, maar tegelijkertijd wel een tekst moet afleveren die door één iemand geschreven lijkt te zijn. De populairste methode is om de hoofdstukken te verdelen onder de groepsleden en iedereen schrijft zijn of haar deel, maar dat zorgt voor stijlbreuken en kromme redeneringen.
In plaats van de hoofdstukken te verdelen per groepslid, ga je per hoofdstuk of tekstdeel een tandem vormen met iemand. Elk hoofdstuk wordt door iemand geschreven en door iemand anders op vorm gereviseerd. Die laatste persoon let niet alleen op spellingsfouten en slechte zinsconstructies, maar ook op academisch taalgebruik. Elk groepslid is één keer schrijver en één keer revisor. Op die manier zal de tekst uiteindelijk naar een coherentere stijl neigen.

Voordelen

Nadelen

Hoe evenwichtig de tandemmethode ook is, toch kunnen er met die methode nog stijlbreuken plaatsvinden. Met de redactiemethode is die kans kleiner. In plaats van in een tandem te werken schrijft iedereen zijn of haar stuk tekst apart en wordt achteraf het geheel gereviseerd door één groepslid. De redacteur herleest het hele werk op schrijffouten, grammatica en academisch taalgebruik en zorgt ervoor dat de redenering doorheen de tekst duidelijk is.
De redacteur moet zijn of haar taak wel serieus nemen. Reviseren wil ook zeggen stukken herschrijven en opnieuw ordenen zonder schroom. De redacteur moet dus niet alleen op spellingsfouten letten. Het correct en volledig reviseren van de paper is een niet te onderschatten opdracht. Daarom is het ook maar logisch dat de redacteur zelf slechts een beperkt (of zelf geen) stuk schrijft. Zo zijn de taken een beetje eerlijk verdeeld.

Voordelen

Nadelen

Scroll naar top