Galileo

Wat is peer evaluation?

Peer evaluation is een belangrijk onderdeel van je opleiding maar ook voor je toekomst na je studies. Peer evaluation omvat alles dat te maken heeft met het beoordelen van je medestudenten. Bij peer review ga je het werk van een medestudent evalueren en bij peer assessment ga je jouw groepsleden beoordelen. Dit laatste kan op heel wat manieren gebeuren. Zo is er vaak een tussentijdse beoordeling of moeten jullie elk apart een mondeling examen afleggen. Wat de vorm ook is, uiteindelijk leidt jullie onderlinge beoordeling ertoe dat niet iedereen hetzelfde eindresultaat zal behalen.
Bij peer review krijg je de kans om van anderen te leren. Je krijgt het werk van een medestudent te zien en het is de bedoeling dat je dat werk objectief beoordeelt en constructief becommentarieert. Beoordeel eerlijk en fair, zoals je het zelf ook graag zou hebben. Peer review is een uitgelezen kans om te leren de sterktes en zwaktes van anderen. De bedoeling van deze werkvorm is niet elkaar leren afstraffen of belonen, maar je kritisch te leren reflecteren op je eigen werk door naar het werk van een andere te kijken. Probeer niet alleen het werk van je peer te verbeteren, maar ook dat van jezelf.

Wat is het doel?
De bedoeling is niet om dezelfde puntentaart te herverdelen tussen strebers en luieriken, maar om het groepswerk beter te maken. De bedoeling is niet alleen om het algemeen resultaat op te trekken, maar ook om jouw persoonlijk aandeel te perfectioneren. Het idee is dat iedereen door open en duidelijk te communiceren een hoger niveau kan halen. Dat kan natuurlijk alleen als je op een eerlijke en constructieve manier feedback leert geven en nadenkt over hoe jij met commentaar omgaat. Zowel in het bedrijfsleven als in de academische wereld is deze vaardigheid cruciaal.

Hoe bereid je jezelf voor?
Bekijk en bespreek de beoordelingscriteria bij het begin van het project met je groepsgenoten. Wees daarbij eerlijk; geef duidelijk aan wat jouw sterktes en zwaktes zijn en wat je van de anderen verwacht. Om verrassingen te vermijden kun je ook op voorhand nagaan hoe sterk de peer assessment doorweegt in het eindresultaat.

Hoe ga je ermee om?
Als er een tussentijdse peer assessment gepland staat, bekijk die dan als kans om jezelf wakker te schudden, bij te schaven en energie te geven. Bespreek het resultaat van deze tussentijdse beoordeling zeker met elkaar. Ga je akkoord met de feedback die je gekregen hebt en kan je er wat mee? Had je dit verwacht of had je geen enkel idee dat je groepsleden dit op prijs stellen of zich hieraan storen? Ben je erin geslaagd om je groepsgenoten op een eerlijke en zo objectief mogelijke manier te boordelen? Als je zonder taboes naar jezelf en naar elkaar luistert, kan deze tussentijdse beoordeling het project, je eindcijfer en jouw niveau omhoog tillen.

Anticipeer
Probeer in elk geval te voorkomen dat de uiteindelijke beoordeling een verrassing wordt. Geef elkaar de kans om problemen op tijd aan te pakken en speel in op elkaars kwaliteiten. Zelfs als het invullen van de peer assessment vrijblijvend is, zou je deze kans moeten grijpen om betere resultaten te halen en om te leren gaan met feedback.

Scroll naar top