Galileo

Hoe geef je samen een presentatie?

Een aantrekkelijke presentatie is aangenaam om naar te kijken en te luisteren. Hoe je die maakt is onafhankelijk van de grootte van de groep. Toch is een groepspresentatie geven iets aparts. Hoe pak je dat het beste aan en waarop moet je letten om goed over te komen? De meeste mensen geven niet graag presentaties en als je die mensen samenzet lijkt het soms alsof de tegenzin katalyseert en exponentieel toeneemt. Toch kunnen groepspresentaties swingen en overtuigen. Het kan de aanzet zijn om goed en graag te leren presenteren. Maar om dat effect te bekomen, moeten we op een paar aandachtspunten letten.

Het is een goed idee om elk teamlid een deel van de presentatie te laten voorbereiden, maar bepaal de grote lijnen in groep. Laat niet gewoon iemand beginnen, iemand eindigen en iemand het middenstuk reciteren. Schrijf het verhaal uit. Wat is je kernboodschap? Hoe ga je beginnen? Wat is de startsituatie? Via welke stappen wandel je naar je conclusie? Die zaken moeten vastliggen in groep. De fijne uitwerking van de woorden, voorbeelden en slides laat je dan aan de teamleden.
Vooraleer dat je de presentatie geeft moet je overlopen wie wat zegt. Zo kan je nog grote overlap of belangrijke hiaten vermijden. Wees kritisch voor elkaar, maar durf ook je eigen voorbereiden aan te passen of in te korten. Het is de groepsprestatie die telt, niet je individuele rol daarin. Weet ook wie wanneer spreekt en vooral hoe de spreker voor je eindigt. Op die manier kan je meteen overnemen als die stopt. Het woord doorgeven aan elkaar ziet er altijd kinderachtig uit.
Hoewel iedereen zijn of haar eigen slides maakt, moeten die wel dezelfde stijl hebben. Niets is zo storend als een stijlenkakafonie. Daarom is het een goed idee om op voorhand samen een template (lettertype, fontgroottes en kleurenpalet) vast te leggen. Dit wil niet zeggen dat je een voorgekauwd design vanop Powerpoint moet kiezen, maar dat de lay-out vastligt. Maak de slides steeds stijlvol, simpel en elegant.
Zorg er ook voor dat het algemene uitzicht van de slides consistent is doorheen de presentatie. Ongeveer allemaal met even weinig tekst, dezelfde soort afbeeldingen en illustraties. Het moet lijken alsof de slides door één persoon gemaakt zijn.
Tijdens groepspresentaties gebeuren de grappigste zaken wat lichaamstaal betreft. Naast de algemene richtlijnen, zijn er nog enkele specifieke aandachtspunten voor groepspresentaties.

Waar en hoe sta je?
Zorg ervoor dat je op voorhand nadenkt hoe en waar je als groep gaat staan tijdens de presentatie. Veel groepen gaan te dicht bij elkaar staan of verstoppen zich achter het bureau van de docent. Gebruik de ruimte. Zorg ervoor dat elke individuele spreker de ruimte heeft alsof hij of zij de presentatie alleen zou geven.

Ook als je niet spreekt
Let op je lichaamstaal ook als je niet aan het spreken bent. Je staat nog steeds vooraan en het publiek is nog steeds aan het kijken. Als je tijdens de beurt van je collega rare stoten begint uit te halen, heen en weer begint te wiebelen of uit het raam begint te kijken, dan zal de aandacht van het publiek naar jou gaan in plaats van naar de spreker. Leid dus vooral niemand af.

Scroll naar top