Galileo

Hoe schrijf je een mail?

Communicatie bevindt zich in een digitale wolk. We chatten, sturen, whatsappen en mailen. Dat er veel wordt gecommuniceerd is positief maar het moet met mate. Een overvloed aan mails zorgt voor werkdruk en tijdverspilling. Daarnaast zijn we het zo gewoon om korte vragen via whatsapp of messenger te sturen, dat we het verleerd zijn om duidelijke en gepaste mails te sturen. Wanneer sturen we een mail en hoe doen we dat?
Het volle-inbox-syndroom is een ziekte van de tijd. Toch vergt het heel wat moeite om die ziekte uit te roeien. Begin daarom met jezelf. Pas de volgende tips toe om de toekomst mailslank te maken.
Houd het mailen beperkt Vraag jezelf af of de mail die je wilt schrijven wel echt noodzakelijk is. Kan je de informatie die je zoekt niet ergens anders vinden?

Beperk je tot één mail
Stel al je onbeantwoorde vragen in dezelfde mail, zodat de docent in één mail op al je vragen kan beantwoorden. Mails zijn geen chatboxen.

Wees expliciet in wat je verwacht van de ontvanger
Als je geen duidelijke vraag stelt, dan kan je geen antwoord verwachten. Stel je vraag expliciet zodat de de ontvanger weet waarmee je worstelt. Hetzelfde geldt ook omgekeerd. Als je een mail krijgt zonder een expliciete vraag, dan moet je je niet altijd verplicht voelen om te antwoorden of te bevestigen.

no

Beste professor Steegmans,

 

Ik had nog een klein probleempje over de taak die we moeten maken voor uw vak. Ik heb verschillende aanpakken gevonden in de cursus en zou op een specifieke manier te werk willen gaan. Ik wil de derde oefening integreren in mijn antwoord op de 5de vraag.

 

Met vriendelijke groeten,
Thomas Janssens

yes
Beste professor Steegmans,
 

Ik heb ik nog een klein vraagje over de taak die we moeten maken voor het vak Lineaire Algebra. In hoofdstuk 4 van het handboek wordt uitgelegd dat de werkwijzes voor oefening 3 en 5 dezelfde zijn. Ik had graag de derde oefening geïntegreerd in mijn antwoord op de vijfde vraag. Is dit toegestaan of is het noodzakelijk om de volledige bewerking in beide oefeningen te herhalen?

 

Met vriendelijke groeten,
Thomas Janssens

BACH 1 – Bioingenieurswetenschappen

Groep 4

Gebruik een helder onderwerp
Zorg ervoor dat de ontvanger je mail meteen kan kaderen. Duidelijkheid is hier troef, creativiteit is hier niet op haar plaats. Een korte titel die begint met het vak waarover je een vraag hebt en dan een specifiekere toelichting.

no

Vraagje leerstof

yes

Ecologie: vraag hoofdstuk 3

Hanteer een gepaste aanspreking en slot
Je schrijft geen mails naar kroegmakkers, maar ook niet naar de koningin. Gebruik daarom een gepaste respectvolle aanspreking en slot. Begin niet met “hey” of “geachte” en eindig niet met “salukes” of het versteende “hoogachtend”. Een simpele “beste meneer/mevrouw X” of “beste professor” en “met vriendelijke groeten” is meestal meer dan voldoende. Gebruik geen onnodige afkortingen en schrijf ook steeds de naam van de ontvanger in de aanspreking. Vermijd onpersoonlijke mails die beginnen met ‘beste,’.

Schrijf kort en bondig
Lange mails zijn een echte verschrikking. De ontvanger wil je meestal graag helpen, maar iedereen heeft het druk. Zorg ervoor dat je mail zich gemakkelijk leent tot antwoorden. Probeer je boodschap zo kort mogelijk te verwoorden. Je hebt geen uitgebreide en eloquente inleiding en conclusie nodig. Een kort inleidend zinnetje en je kernvraag zijn vaak voldoende. Zo zal je ook sneller een antwoord krijgen. Heb je een genuanceerd probleem dat je wil bespreken, dan maak je beter een afspraak.

Schrijf in een formeel register
Laat dialect en spreektaal achterwege. Een mail is een geschreven document en geen whatsappje. Schrijf alles voluit en maak volwaardige zinnen. Zorg ook steeds voor een respectvolle toon. Zelfs als je verontwaardigd bent, toon je respect voor de ontvanger.

Scroll naar top